Следвайте Гласове в ТелеграмПред провал е изправена срещата, която премиерът Николай

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПред провал е изправена срещата, която премиерът Николай
Коментари Харесай

Блокодата на миньори и енергетици се разраства, отказват среща с премиера Денков

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Пред неуспех е изправена срещата, която министър председателят Николай Денков провежда през днешния ден в Министерския съвет от 16 часа с протестиращите миньори и енергетици. Засега министър-председателят има отвод от страна на водачите на КНСБ и КТ " Подкрепа ". Представителите на отрасловите федерации също отхвърлят диалозите.

Работещите в мините и Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " се оповестиха против териториалните проекти за обективен преход на въглищните региони, които засягат проектите на държавното управление каква стопанска система да се развива там след затварянето на мините и ТЕЦ-овете. Кабинетът утвърди проектите в петък и ги изпрати на Европейската комисия в Брюксел, откъдето чакаме финансова помощ за енергийния преход.

Пътни блокади

След несполучливите договаряния сред енергийния министър Румен Радев и протестиращите миньори и енергетици в събота по здрач на 208-ия километър от автомагистрала " Тракия ", в неделя техният митинг се разрасна. Останаха затворени автомагистрала " Тракия " в двете направления на изхода за Стара Загора и пътя Стара Загора-димитровград, както и подбалканският път София - Бургас на разклона за Гурково, където е и началото на Прохода на републиката, който също е затворен с два " прозореца " - неделя сред 16 и 20 часа и в понеделник от 6 до 10 часа сутринта. Новото е, че в неделя протестиращите блокираха и пътя Раднево - Нова Загора на източния излаз на миньорския град, както и за малко - изхода на Нова Загора към Стара Загора.

Заради блокадите в региона на Стара Загора са въведени следните обходни направления: за пътуващите по автомагистрала " Тракия " той е от пътен възел " Нова Загора " по пътя към Нова Загора - Сливен до пътен възел " Свобода " ; за пътуващите по път Казанлък - Стара Загора: за гр. Стара Загора - през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе; от Стара Загора в посока Казанлък - по пътя Стара Загора - Нова Загора - Сливен, бул. " Калояновско шосе, с. Християново, с. Памукчии. Повече информация е налична на интернет страницата на организация " Пътна инфраструктура ".

Утре в 9:00 часа протестиращите се събират на входа на Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", като на място ще се реши под каква форма митингите ще продължат.

Вероятно ще има ново затваряне на автомагистрала " Струма ". Очаква се при протестиращите да е и президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.

Синдикалистът от Топлоелектрическа централа " Бобов дол " Иво Димитров уточни:

" Ще забележим, в случай че няма развиване до тази вечер, от на следващия ден нови неща - ще забележим в София ли ще е, тука ли отново започваме, само че към този момент приказваме да по-мащабни неща.

Протестът и през днешния ден, както и през вчерашния ден, е сигнален, само че протестната подготвеност остава, са безапелационни миньорите и енергетиците:

" Девет години ми остават до пенсия. Какво върша с тези девет години в случай, че ни затворят? Кой ще ме наеме като нов служащ някъде? В коя сфера? "

" Пратени са проектите, но какви са тия проекти? Никой нищо не знае. Искат да унищожат енергетиката и това е главното. То към този момент само в България енергетиката работи и нея ще я приключат. Оттук- нататък и нашите деца ще избягат от България. Може би след някоя и друга година и България няма да я има ", споделиха енергетиците.

В митинга участваха и шефовете на най-голямото въгледобивно дружество в района " Мин индъстри " Здравец Евтимов и на " Топлофикация Перник " Чавдар Стойнев:

" Очакваме промени. Ако не се случат промени, виждате, подготвени сме и на по-сериозни протестни дейности, до момента в който не се чуе нашата дума и не се върнат проектите за преразглеждане, защото, знаете, в тях нито има правдивост, нито има преход. Просто по този начин са кръстени ", съобщи Здравец Евтимов.

Източници: segabg.com, БНР, " 24 часа "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР